onsdag 10 december 2014

Alfred Nobel och människor i hans liv

Alfred Nobel som också kallades ”mr Dynamite” ibland var en av åtta barn i familjen. Sorgligt nog dog fyra av dem innan de blev vuxna. Emil som var Alfreds lillebror dog i ett av hans experiment och lämnade världen utan barn. Hela livet fick Alfred gå med att det var han som varit anledningen till broderns död.


När Alfred Nobel var mellan 17 och 18 år träffade han en svensk flicka i Frankrike. De blev förälskade i varandra och han kände att han hade hittat den sanna lyckan. Men efter några månader dog hon i en sjukdom och Alfred blev utom sig av sorg. Därefter begravde han sig i arbete och det fortsatte han med i hela livet.


På senare år blev Alfred kär i en kvinna vid namn Bertha Kinsky och de diskuterade mycket omkring freden. De hade olika tankar om hur man kunde skapa fred på jorden och Bertha påverkade Alfred Nobels tankar. Bertha Kinsky blev sen ledande i fredsrörelsen och fick fredspris.
När Alfreds bror Emil dog trodde flera att det var Alfred som hade dött och de skrev i tidningarna om vad Alfred Nobel hade gjort och vad illa de tyckte om det. Då fick Alfred såklart en tankeställare och ville inte att människor skulle skriva så om honom när han dog. Både det och Bertha Kinsky gjorde att han ville ge pengar åt fredspris och andra pris för att uppmuntra det som han tyckte var bra.




Bertha Kinsky var en kvinna som älskade att sjunga och ville ägna sitt liv åt det. Men det gick inte som planerat och hon fick börja som privatlärare vid 30 års ålder. Baron Carl von Suttner anställde henne som guvernant. Hemmet som Bertha jobbade i hade fyra döttrar som skulle undervisas, dock blev den yngre sonen, Arthur, kär i henne och likaså hon trots att Bertha var sju år äldre och inte tillräckligt fin. De höll det hemligt för familjen.


När detta upptäcktes fick hon genast sluta där och baronessan hjälpte Bertha genom att tipsa om Alfred Nobels ansökan. Så den uppmaningen fick henne att börja hos Alfred som sekreterare och husförestånarinna som 33 år. Efter bara en liten tid upptäckte Bertha att hon inte kunde leva utan sin älskare och hon begav sig till Wien igen där Suttner bodde. Vänskapen till Alfred fortsatte ändå hela tiden och de brevväxlade till hans död.


Bertha gifte sig i hemlighet med Arthur och de flyttade till Georgien och levde enkelt som musik- och språklärare. Där skrev hon också i litteratur.
Det gifta paret filosoferade mycket och trodde på att det inte måste finnas krig. Att det inte naturligt inte finns i människan och att det inte är något självklart.
I nio år levde Bertha och Arthur von Suttner i Georgien och sen flyttade de tillbaka till Österrike.
Först där fick Bertha reda på om den europeiska fredsrörelsen. Därefter beslöt hon att hon skulle ägna sig åt freden genom sin talang i att skriva. Mycket engagerad i detta skrev hon böcker och artiklar och gjorde föreläsningar.
I Österrike startade hon en fredsförening och Alfred var en sponsor och blev också en medlem.


1905 fick Bertha von Suttner äntligen sitt fredspris, den femte gången som priset delades ut. Egentligen ville Alfred Nobel att Bertha skulle få vara den första fredspristagaren men det blev bara män som fick det de första gångerna.



Robert och Ludvig Nobel, de andra två bröderna som levde, gifte sig och fick flera barn. Även fast Alfred Nobel aldrig fick barn eller gifte sig så är det han som gjorde släkten känd. De två bröderna gick det också mycket bra för och de hade en mycket framgångsrik oljeindustri och producerade en stor del av hela världens olja. Även Robert och Ludvig Nobel gjorde uppfinningar som deras far innan dem och som Alfred.


Släkten lever kvar än idag och det är 355 medlemmar just nu. De har en alldeles egen sida på nätet och alla i släkten Nobel har en egen inlogg, när en ny föds skrivs den in på sidan.
Släktingarna finns nu i 14 länder och är utsprida i nästan hela världen.
Robert och Ludvigs barn fick “nummer” och deras ättlingar tillhör olika grenar. Så det finns nio grenar sammanlagt.


Vart fjärde eller femte år har de släktträffar och på dem brukar det vara med 100 personer. Michael Nobel är ordförande och han bestämmer också vilka som får vara med på nobelfesten. Inne i den Blå hallen så finns det bara åtta platser för dem och Michael får försöka dela ut platserna så rättvist som möjligt.
Samtidigt som det sker får resten av släkten vara med på ett slags julbord tillsammans i Stadshusets källare. Senare får också de bortvalda de året vara med på dansen i Gyllene salen och det gäller bara dem över 18 år.

Innan Alfred Nobel gjorde sitt nobelpris så delade Ludvig ut ett pris tre gånger i Ryssland. Det priset handlade om bra forskningar i ämnet miljön och som ger goda konsekvenser. Så nu vill släkten Nobel göra ett nytt pris som ska kallas Ludvig Nobel Award. Utdelningen av priset kommer antagligen bli i Sverige då. Men stiftelsen kommer att bli i Schweiz eller i Sverige.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar