onsdag 10 december 2014

matförberedelser


Melon med parmaskinka till förrätt

Till huvudrätt serverades kycklingbröstfilé med potatis- och 
rotsaksgratäng med bearnaisesås och sallad.


Chokladmousse med grädde och hallon till efterrätt

Oscar och Filips Alfred Nobel film!


Dukning pågår


Intervju med Nora från Atlas och Jonas från Polaris. Del två.

Sorry för dålig kvalitet igen.

Experiment i Nobels anda!


Intervju med Nora från Atlas och Jonas från Polaris. Del ett.




Nora & Jonas från vett och etikett guppen. 
Sorry för dålig kvalitet!

Alfred Nobel pp



Alfred Nobel och människor i hans liv

Alfred Nobel som också kallades ”mr Dynamite” ibland var en av åtta barn i familjen. Sorgligt nog dog fyra av dem innan de blev vuxna. Emil som var Alfreds lillebror dog i ett av hans experiment och lämnade världen utan barn. Hela livet fick Alfred gå med att det var han som varit anledningen till broderns död.


När Alfred Nobel var mellan 17 och 18 år träffade han en svensk flicka i Frankrike. De blev förälskade i varandra och han kände att han hade hittat den sanna lyckan. Men efter några månader dog hon i en sjukdom och Alfred blev utom sig av sorg. Därefter begravde han sig i arbete och det fortsatte han med i hela livet.


På senare år blev Alfred kär i en kvinna vid namn Bertha Kinsky och de diskuterade mycket omkring freden. De hade olika tankar om hur man kunde skapa fred på jorden och Bertha påverkade Alfred Nobels tankar. Bertha Kinsky blev sen ledande i fredsrörelsen och fick fredspris.
När Alfreds bror Emil dog trodde flera att det var Alfred som hade dött och de skrev i tidningarna om vad Alfred Nobel hade gjort och vad illa de tyckte om det. Då fick Alfred såklart en tankeställare och ville inte att människor skulle skriva så om honom när han dog. Både det och Bertha Kinsky gjorde att han ville ge pengar åt fredspris och andra pris för att uppmuntra det som han tyckte var bra.




Bertha Kinsky var en kvinna som älskade att sjunga och ville ägna sitt liv åt det. Men det gick inte som planerat och hon fick börja som privatlärare vid 30 års ålder. Baron Carl von Suttner anställde henne som guvernant. Hemmet som Bertha jobbade i hade fyra döttrar som skulle undervisas, dock blev den yngre sonen, Arthur, kär i henne och likaså hon trots att Bertha var sju år äldre och inte tillräckligt fin. De höll det hemligt för familjen.


När detta upptäcktes fick hon genast sluta där och baronessan hjälpte Bertha genom att tipsa om Alfred Nobels ansökan. Så den uppmaningen fick henne att börja hos Alfred som sekreterare och husförestånarinna som 33 år. Efter bara en liten tid upptäckte Bertha att hon inte kunde leva utan sin älskare och hon begav sig till Wien igen där Suttner bodde. Vänskapen till Alfred fortsatte ändå hela tiden och de brevväxlade till hans död.


Bertha gifte sig i hemlighet med Arthur och de flyttade till Georgien och levde enkelt som musik- och språklärare. Där skrev hon också i litteratur.
Det gifta paret filosoferade mycket och trodde på att det inte måste finnas krig. Att det inte naturligt inte finns i människan och att det inte är något självklart.
I nio år levde Bertha och Arthur von Suttner i Georgien och sen flyttade de tillbaka till Österrike.
Först där fick Bertha reda på om den europeiska fredsrörelsen. Därefter beslöt hon att hon skulle ägna sig åt freden genom sin talang i att skriva. Mycket engagerad i detta skrev hon böcker och artiklar och gjorde föreläsningar.
I Österrike startade hon en fredsförening och Alfred var en sponsor och blev också en medlem.


1905 fick Bertha von Suttner äntligen sitt fredspris, den femte gången som priset delades ut. Egentligen ville Alfred Nobel att Bertha skulle få vara den första fredspristagaren men det blev bara män som fick det de första gångerna.



Robert och Ludvig Nobel, de andra två bröderna som levde, gifte sig och fick flera barn. Även fast Alfred Nobel aldrig fick barn eller gifte sig så är det han som gjorde släkten känd. De två bröderna gick det också mycket bra för och de hade en mycket framgångsrik oljeindustri och producerade en stor del av hela världens olja. Även Robert och Ludvig Nobel gjorde uppfinningar som deras far innan dem och som Alfred.


Släkten lever kvar än idag och det är 355 medlemmar just nu. De har en alldeles egen sida på nätet och alla i släkten Nobel har en egen inlogg, när en ny föds skrivs den in på sidan.
Släktingarna finns nu i 14 länder och är utsprida i nästan hela världen.
Robert och Ludvigs barn fick “nummer” och deras ättlingar tillhör olika grenar. Så det finns nio grenar sammanlagt.


Vart fjärde eller femte år har de släktträffar och på dem brukar det vara med 100 personer. Michael Nobel är ordförande och han bestämmer också vilka som får vara med på nobelfesten. Inne i den Blå hallen så finns det bara åtta platser för dem och Michael får försöka dela ut platserna så rättvist som möjligt.
Samtidigt som det sker får resten av släkten vara med på ett slags julbord tillsammans i Stadshusets källare. Senare får också de bortvalda de året vara med på dansen i Gyllene salen och det gäller bara dem över 18 år.

Innan Alfred Nobel gjorde sitt nobelpris så delade Ludvig ut ett pris tre gånger i Ryssland. Det priset handlade om bra forskningar i ämnet miljön och som ger goda konsekvenser. Så nu vill släkten Nobel göra ett nytt pris som ska kallas Ludvig Nobel Award. Utdelningen av priset kommer antagligen bli i Sverige då. Men stiftelsen kommer att bli i Schweiz eller i Sverige.


Nobel med Johanna och Louise


Alfred Nobel och Malala Yousafzai


Film gjord av Leo och Cornelius

tisdag 9 december 2014

Talkshow med Greto

Klicka på varje serie-strip för att få upp en större bild som går att läsa.







Gjord av Anna och Alva











Rasmus från Polaris

Vilken grupp är du med i?
-Retorik-gruppen.

Varför valde du retorik gruppen?
-Retorik var mitt andrahandsval tror jag.

Tycker du att det är kul och gick det som du ville?
-Ja, jag tycker att det är kul och jag har lärt mig lite saker. Jag har lärt mig hur man ska tala på rätt sätt, hur man ska bygga upp ett tal på ett bra sätt, kroppsspråk och hur man kollar ut på publiken.

Jobbar du själv?
-Jag har gjort talet själv men jag och Hen hade samma tema men jag skrev att hen skulle få nobelpriset. Hen skriver ett tacktal för att hen har fått nobelpriset.

Hur länge har du gått på Nova?
-Sedan jag var sex år gammal.

Hur gammal är du nu?
-Jag är 12 år gammal.

Nobelfrisyrer

Vi har jobbat med olika frisyrer man kan ha på Nobelfesten. Här ser ni några bilder på några
håruppsättningar.





Inervju med Linn från Bellatrix.

Vilken grupp är du med i?
-Jag är med i modegruppen.

Vad gör modegruppen?
- Vi kollar på kläderna lite hur dom såg ut förr. Förutom kläderna så kollar vi hår och gör olika uppsättningar.

Varför valde du denna gruppen?
- Det verkade som något roligt med mode, för jag är väldigt mode intresserad och vill se hur dom ser ut på nobelmiddagen.

Blev allt som du hade tänkt?
- Ja, Jag har fått reda på massa fakta om hur folk ser ut på nobelmiddagen. Och lär mig hur man gör olika hår uppsättningar.

Vad gör du i gruppen?
-Mitt område är kläder, smycken och hår.

Hur ska ni presentera erat arbete?
- Vi gör en PowerPoint det är jag, Maj i 6:an och Madde i min klass.

Intervju med Kemigruppen.

Lisa & Moa
Hur länge har ni gått på Nova?
Moa & Lisa-Sedan jag var tre år.


Hur gamla är ni?
Moa & Lisa-14

Vilken grupp är ni med i?
Moa & Lisa- Kemi

Vad är det ni gör i den gruppen?
Moa & Lisa- Man fick välja lite vad man ville göra vi valde att göra en elektrisk julgran som kan lysa.  Det går ganska dåligt just nu vi ska få den att lysa men den vill inte riktigt jobba med oss. Vi tror att det är något fel på kopplingarna och vi ska för söka fixa detta problemet inan eftermiddagen idag.

Noa & Melker.
Vad heter ni?
-Noa & Melker.

Varför valde ni just kemi?
-För att vi ville ha explosioner och det är kul.

Vad gör ni i gruppen?
-Vi gör små bomber.

Går det som ni hade tänkt er?
-Nej, Vi hade tänkt att vi skulle få bättre recept på bomber så att det blir en större explosion.

Varför vill ni ha stora explosioner?
-För att det är kul.

Hur ska ni redovisa ert arbete?
-Visa någon av bomberna.

Hur länge har ni gått på Nova?
N- Sedan jag var tre år.
M- Sedan jag var sju år.

Hur gamla är ni nu?
N- 14
M- 14







Frack på Nobel

Förr

Förr så hade männen en klädsel som kallades frack, det var en rock med lång skört (det långa som hänger ner där) baktill och slag vid sidan, den var oftast svart. Den heter frackkostymen/frackklänning men kallas frack.
Allting är nästan svart förutom västen. Det är en vit frackskjorta, en vit rosett, vita handskar, svarta strumpor och lackskor. En vit väst ingår oftast. Ordet frack kommer ifrån Storbritannien. Fracken användes av ryttare förr. Frack blev väldigt populärt i början av 1700-talet.

Nu

Frack får inte användas av tjejer förutom på maskeradfester.
Frack används också av militären när dem ska fira något, samma med diplomatkåren.
 Idag används särskilt frack som scen kläder/olika föreställningar.
Nu så måste man använda frack eller sitt lands högtidsdräkt.

Saker att undvika

En frack bärs inte med midjeband.
Frack är en kvällsklädsel och passar inte in på förmiddag.
På kavajens insida finns ett litet band, det är ett transport band som inte ska bäras.
Du ska inte ha en svart rosett, utom för hovmästare.
Damens klänning får inte ha samma färg som mannens frack.

Tillbehör

Man ska ha en vit näsduk i bröst fickan som är vikt rakt eller med flera flikar.
Förr så var den vita västen svart på begravningar.
Ytterplagget måste vara svart och västen måste vara vit, svart väst används inte längre i det här sammanhanget.

Kuriosa

Stora klockor är inte korrekt men mindre klockor funkar.
Män använder inte lika mycket smycken som tjejer gör förutom klockor.
Glacéhandskar är en gammal tradition, men det är inget krav, det bärs när man dansar och i pauserna i vänster hand och när man hälsar så tar man av höger handske.
Fracken är mycket formel, den kan t.ex. användas på en studentbal eller någon examens fest.

Utformning och färg

En frack är alltid svart eller midnattsblå/blå.

Skorna är alltid svarta snörskor eller lackskor, Det är (valfritt), båda måste vara låga klackar. Lackskor passar bäst till vit väst.

Omodern frack

Modern frack




















Glacéhandskar















Av: Micha och Julius
NOvaBEL - varför heter bloggen så?


Intervju med Alva Strand och Anna Falk. 

Mingelbilder från tisdagens arbete

Här har vi bordsplacering inför morgondagens nobelmiddag på skolan. 

Här har vi tjejerna som fixar alla dekorationer inför nobelmiddagen.

Nobeltema på Nova

Nu är vi igång med vårt Nobeltema och våra elever jobbar intensivt med sina olika projekt.

Här håller några elever på med att göra olika presentationer om Nobel och hans liv.